Qiterapi/Qihealing effektivt mot PMS

Jag trodde nog aldrig att jag skulle bli kvitt pms eller pmd som det kallas när det är riktigt allvarligt, som det var för mig mestadels. Det är ungefär som att bli djupt deprimerad från ägglossning tills mens, ungefär 50% av varje månad och 50% av ens fertila liv… ! Även om humöret vände så fort mensen startade, så startade istället mensvärken.. Så ungefär en vecka per månad att må okej kvarstod. GALET! Specialistgynekologen rekommenderade SSRI preparat som jag åt från ägglossning till mens varje månad i flera år. Hon sa också att det brukar bli bättre efter att man har fött barn.

Det blev bättre när jag fött barn, men långt ifrån bra. Det var först när jag började träna zhineng qigong som jag till min stora förvåning blev av med min pmd helt! Det gick på några månader och nu när jag tränat nästan varje dag under det senaste året har jag faktiskt tro det eller ej inga besvär att tala om längre, varken i humöret eller smärta.

När vi tränar qigong stärker vi bland annat vår energikropp, det som vitaliserar vår fysiska kropp. Vi ger kroppen chans till självläkning och att komma i hormoniell balans. Det tackade både jag och min omgivning för 🙂

Jag har en vän med svår pms som bara efter några få månaders regelbunden träning rapporterat samma typ av effekter som hos mig, mer harmoniskt humör oavsett tid i cykeln och minskad smärta vid mens.

Utöver mina erfarenheter kring qigongens gigantiska effekt på min egen pmd så är det är också visat i en randomiserad kontrollerad studie publicerad i “The journal of alternative and complementary medicine” 2004 att också qiterapi/qihealing ger effekt på pms:

“There were significant improvements in the symptoms of negative feeling, pain, water retention, and total PMS symptoms in subjects receiving qi therapy compared to placebo controls. Qi therapy may be an effective complementary therapy for managing the symptoms of PMS.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15253849

Dessa effekter är ju ytterligare ett starkt skäl till att, utöver effektiv stresshantering och läkning av andra fysiska och emotionella smärttillstånd, börja träna qigong med mina underbara grupper i Gamla stan i höst och att komma på qiterapi/qihealing hos mig redan nu.

Kärlek och qi!

/Eva


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *